My dream and the dream of Martha and her friends on the TED-stage

Het is al weer anderhalve week geleden maar het voelt als de dag van gisteren. Of.. als de dag van vandaag. Een week geleden, het moment was daar, Vanachter de coulissen kreeg ik een laatste duwtje in mijn rug van Loes, één van mijn coaches. Afrikaanse muziek klonk door de boxen. Spotlights schenen in mijn ogen, ik zag even niks. Maar ik hoorde applaus en te midden van dit alles het gejuich van een stem die ik niet kon missen, mijn broertje Gabòr. Dit was het moment waarvoor ik maanden gewerkt, gezweet en mijn keel schor geoefend heb. De klok tikte. Ik had 10 minuten. Dit was het moment suprême. Nu moest het ook meteen echt goed gaan.

12273655_516334188533301_2571586174176783092_o 12232938_1181231888571593_1574794881069630753_o

 12240818_1181232025238246_1902945399720584681_o[1]12247864_1181231791904936_2738694741001233524_o

 

Ik stak van wal: “I am Xavier Friesen. I am 13 years old, you may think watching me now: “poor child. His parents pushed him on the stage”. But is the other way around, I am here because I foto 2have a dream about making this world a little bit better for children, and I even dragged my mom here too”. My dream is also the dream of Martha and her friends in Zambia.. and I told the audience about this dream of Martha.. (u wilt misschien mijn hele talk horen. Dat kan. Binnenkort komt die op video op de website en facebook van www.tedxvenlo.com). TEDx..het is een eer om hier op het podium te mogen staan en de kinderen van de Linda Blind Farm School een stem te mogen geven. Het is ook een eer om op dit internationale podium mijn talk te mogen houden over het belang van goed onderwijs om armoede tegen te gaan. TEDx.. in april begon het allemaal met de voorrondes: eerst een brief schrijven. Daarna een video opnemen. En toen ik daar door heen was, een 3 minuten pitch op het podium in van TEDx in Venray. Daarna wachten. Zou ik ook gekozen worden om mijn verhaal verder te vertellen? Drie maanden, in september, later kwam eindelijk het officiële en het verlossende bericht: ik mocht het verhaal vertellen op het echte TEDx podium in Venlo.

 

Je kunt je voorstellen hoe blij ik was! 20151120_183522 TEDx.. en toen begonnen de voorbereidingen echt. Ik werd gecoached door 2 coaches (nee, niet mijn moeder). Iedere TEDx spreker kreeg 2 coaches. Op vrijdagavond naar Venlo waar Loes Keijsers en Thijs Muijsenberg hun best deden om mij te helpen mijn talk zo goed mogelijk voor te bereiden. 18 minuten in het Engels (maar ik heb er 11 van gemaakt want TEDx-filmpjes op You Tube en TEDx.com langer dan 11 minuten halen de top-lijst van meest bekeken TEDx filmpjes niet..). Op school heb ik twee coachingsbijeenkomsten gehad met mijn lerares Engels van vorig jaar. Het werden 3 zware maanden, maar toen ik het podium op liep, wist ik zeker dat het al die moeite waard is geweest.

 

 

 

foto 16SONY DSC

TEdx.. precies 12 minuten later.. Bijna aan het einde van de talk… “one part of the dream of Martha and her friends is accomplished: the school itself. Together with all forces something what appeared to be a dream, turned into reality. But we are not there yet. Martha and her friends need a table and a chair en they need books. Already 100 tables and chairs came in. But we need funds to send the container of. And we have so many other plans. The future is getting better and better for Martha and her friends. That is why I want to tell their stories to other children, to young adults and even to adults. I know for sure: if you want to go fast, go alone, If you want to go far, go together!” Wil je mijn talk zelf helemaal beluisteren? Dat vind ik heel leuk. TEDxVenlo zorgt voor de video. Binnenkort online hoop ik. Ik laat het u weten. Het applaus was groot, luid en lang. Dat betekent denk ik dat de talk mensen geraakt heeft. En dat vind ik fijn want als we de wereld een beetje beter willen maken dan kan niemand dat alleen. Ik niet en u niet. Maar samen komen we een heel eind. Kijk maar naar de gezichten van de teachers, de ouders en vooral de kinderen van de Linda Blind Farm School. In de pauze en bij het drinken na de talks kreeg ik veel leuke, enthousiaste reacties. Mensen waren erg geinteresseerd. En ik heb ook uitnodigingen gekregen om het verhaal van Martha en over het werk van Bouwstenen voor Zambia te vertellen. Er zijn goede contacten gelegd. Ik hoop dat dat kan helpen. Dan horen jullie er vast meer over. Het was een eer om dit te mogen doen en het was zo leuk om dit te mogen doen! Ongelooflijk. Xavier

TEDx Venlo alle sprekers op een rij 20 november 2015   12247007_870819889699187_4889116533478625306_n[1]

Geen reacties

Sorry, het is niet meer mogelijk te reageren op dit bericht

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login