Mijn project

Op deze pagina over mijn project, vertel ik eerst kort iets over Zambia en daarna over de Linda Blind Farm. Dat is het dorp waar ik me voor in zet. Voor de kinderen in dit dorp (en in de omgeving) heb ik, met hulp van alle donateurs, sponsors en heel veel andere mensen, in 2014  een échte school gebouwd. Nu kunnen deze kinderen echt iets leren en zo aan een betere toekomst werken. Ik werk samen met 2 partners in Zambia en met het schoolcomite.  We zijn nog lang niet klaar. Kijk naar het derde kopje om te zien hoe je echt kunt helpen.

Iets over Zambia
Zambia is een arm land. 65% is arm volgens de Verenigde Naties. Zambia staat bekend om zijn prachtige safari’s in de verschillende nationale parken. Je kent waarschijnlijk de prachtige Victoria Falls, op de grens van Zambia en Zimbabwe. Vlakbij de Falls ligt destad Livingstone. 110.000 inwoners telt de stad. Volgens de verhalen ligt midden in de stad een brede, prachtige straat  met de meest luxe hotels die je  kan bedenken.

Maar… ga je een van de talloze zijstraatjes in? Dan kom je gegarandeerd in een andere wereld. Een wereld die wij meer kennen als typisch Afrika. Kleine “huizen” voor grote gezinnen. Huizen weliswaar meestal niet van plaatmateriaal maar van steen of leem. Zuiver en gezond water is er niet. En ook geen geasfalteerde wegen.

De Linda Blind Farm
Op een paar kilometer van Livingstone ligt een farm. Een plek met meerdere “huisjes” rond een soort van binnenplaats. Er is een moestuin waarop de mensen niet alleen hun dagelijks eten willen verbouwen maar ook, als het kan, wat groenten verkopen voor wat extra inkomsten. Deze gemeenschap heet de “Linda Blind Farm”. Dit dorpje  is opgericht voor blinde mensen omdat die verstoten werden uit de stad. Ze worden daar niet geaccepteerd. Ze richtten de farm op en proberen geld te verdienen met de akker die ze daar hebben.

Blinde mensen krijgen natuurlijk ook kinderen, die krijgen weer kinderen en in de tussentijd is lang niet iedereen meer blind. Toen ik daar in februari en maart 2014 vrijwilligerswerk ging doen (ik ging les geven) hadden ze een schooltje. Als je het een schooltje kon noemen. Drie klaslokalen van op zijn best 2 bij 3 meter. Er “zaten” minstens 32 kinderen per klaslokaal van 2 bij 3 meter! Ze zaten (en zitten) dus niet in schoolbankjes en op stoeltjes, maar ze moeten gewoon staan. Voor stoeltjes was geen plek en ook om gewoon op de grond te zitten was het lokaaltje te klein. Kun jij je voorstellen dat je op jouw school de hele dag, dag in dag uit, in de klas moet staan en dan ook nog kunt opletten en wat kunt leren? En dat je er ook geen WC is in de school en geen kraan om water uit te drinken (terwijl het buiten hartstikke heet is)? Schoolboekjes zijn er niet. Kinderen hebben een schriftje en schrijven alles over vanaf het schoolbord. Nee, geen digi-bord maar een rechthoek, geschilderd op de muur met schoolbordverf.

Er is één leraar en één hulpleraar voor meer dan 90 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8/9 jaar. De hoofdleraar had ook in een roe in de  hand toen ik er de eerste keer was en die werd altijd gebruikt. Tijdens mijn eerste keer in februari/maart 2014 in Zambia heb ik er met de leraren over gesproken. Die sticks zijn nu weg en worden niet meer gebruikt om te straffen! Kinderen komen niet alleen van de Blind Farm maar ook van heinde en verre. Sommigen moeten wel anderhalf uur lopen om op school te komen. Moeders of vaders kunnen de kinderen niet naar school brengen. Dat laat wel zien hoe graag de kinderen naar school gaan en willen leren, anders zouden ze nooit zo’n eind lopen.

Wij kunnen echt helpen!
Toen ik begreep hoe de situatie op deze school was,  ik zal eerlijk zijn, zo erg ben  ik nog nooit geschrokken! En in mijn hoofd besloot ik dat ik de kinderen wil helpen. Ik wilde ze gaan lesgeven. Maar ik wil ook iets voor de lange termijn achterlaten. Ik wilde een goed begin maken voor een nieuw schoolgebouw. En de kinderen helpen om goed onderwijs te krijgen. Dus een echte school, met tafels en stoelen en met goed lesmateriaal.

En hiervoor heb ik jullie hulp hard nodig! Heel veel mensen en bedrijven hebben mijn project al gesteund. Daarom kon ik al een nieuwe school bouwen. In augustus 2014 ben ik naar Zambia teruggegaan om de school te openen! Willen we de kinderen in Afrika echt helpen, dan is eten en zeker ook onderwijs heel belangrijk. Als de kinderen kunnen leren, kunnen ze ook straks een baan zoeken en een vak uitoefenen. Dan kunnen ze hun eigen land verder mee helpen opbouwen maar natuurlijk ook zelf hun eigen geld verdienen. En als ze dat geld weer uit kunnen geven, dan is dat ook goed voor de economie in Livingstone. En als wij de kinderen van juist deze farm daarbij een beetje kunnen helpen, dan is dat fantastisch. Help de kinderen van deze gemeenschap aan een betere toekomst! Wil jij een steentje bijdragen aan onderwijs voor deze kinderen, lees dan verder op deze site. Ik heb nu een echte school gebouwd. Een echte school waar de kinderen van de Linda Blind Farm kunnen leren en echt met de verbetering van hun toekomst aan de slag kunnen.

Nu ben ik in Nederland inventaris voor de school en voor de peuterklas in aan het zamelen. Ik heb al van verschillende scholen inventaris gedoneerd gekregen. Ook ben ik bezig met het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Bijvoorbeeld door echt en goed lesmateriaal aan te schaffen. Dit lesmateriaal en het transport van een zeecontainer vol met inventaris en andere hulpmiddelen naar Zambia is het eerstvolgende doel. Ook dat kan ik niet alleen. Daarom doe ik graag een beroep op uw hulp. alle beetjes helpen echt.

De wereld kunnen we niet veranderen. Nee, dat kan niet. Maar als we de handen in elkaar slaan kunnen we, samen, écht het verschil maken voor de toekomst van deze kinderen!

Wil je echt helpen. Kijk dan verder bij Help Mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HELP MEE op de site.

Geen reacties

  • Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *
  • 1 × vier =

  • You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Doneren Sponsorloop Vierdaagse 2024 door Thuy

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login