Visie

uIk vind dat ik het heel goed heb. Ik krijg veel kansen, ik heb eten, een dak boven mijn hoofd en een tuin en heb toegang tot de gezondheidszorg. Ik heb allebei mijn ouders die mij helpen en van mij houden en me veel van de wereld laten zien. En ik kan werken aan mijn toekomst omdat ik goed onderwijs mag volgen. Met mij kunnen heel veel kinderen dat in Nederland.

Op mijn reizen heb ik gezien dat dat allemaal niet vanzelfsprekend is. Veel kinderen hebben heel veel minder kansen op een mooie toekomst. Ik weet dat ik niet de hele wereld kan veranderen maar ik kan wel een steentje bijdragen om kinderen die het niet zo goed hebben, te helpen een betere toekomst te bouwen voor zichzelf, hun familie en hun gemeenschap. Een échte school met écht goed onderwijs helpt daarbij écht. Dat weet ik zeker. Of zoals Nelson Mandela zei: “Education is the most powerful weapon to change the world”. 

Daarom besloot ik in groep 8 van de basisschool om vrijwilligerswerk te gaan doen op een schooltje in Zambia. Voor de meest kwetsbare kinderen.  Op de Linda Blind Farm School in Livingstone. Ik ging me er in verdiepen, zag foto’s en filmpjes en hoorde verhalen van andere vrijwilligers. En nog voordat ik, op mijn 11e,  voor de eerste keer naar Zambia vertrok, besloot ik dat zij pas echt geholpen zouden zijn als ze een fatsoenlijke, échte school zouden hebben om in te leren. Want een échte school helpt écht.

Daarom heb ik de Stichting Bouwstenen voor Zambia opgericht. Amper een half jaar nadat ik deze droom kreeg, ging ik voor de tweede keer terug naar de Linda Blind Farm. Dit keer om een prachtige school te openen die ik, met hulp van heel veel sponsoren, groot en vooral ook klein, over de hele wereld, had kunnen laten bouwen. In Februari 2017 kreeg ik de kans om voor de derde keer terug te gaan. Ik zag met eigen ogen welk verschil uw hulp maakt voor de kinderen van de Linda Blind Farm School. Ze kwamen het me zelf vertellen. Ook hun ouders zochten me op.

Samen met de hulp van heel veel mensen van over de hele wereld, jong en oud, maken we het verschil voor de kinderen en de gemeenschap van de Linda Blind Farm. Nu ben ik net 15 en ik weet het zeker want ik zie het met eigen ogen. De kinderen zijn ontzettend blij, de leraren heel erg trots op hun school, de ouders en inwoners van het dorp hebben hun hoofd weer geheven, het dorp en de inwoners worden niet meer met de rug aangekeken. Mensen zien dat er meer mogelijk is dan je ooit voor mogelijk hield.  Dat er vaak een weg is waar als de wil er is. Dat je meer kracht bij kunt zetten als je er samen de schouders onder zet. Mooier dan met dit Afrikaans gezegde kan ik het niet zeggen: If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together (African verb) 

Op de Linda Blind Farm staat nu een prachtige school. Met drie klaslokalen en een speeltuin. Drie leraren geven de kinderen les. We besteden het geld, dat aan Bouwstenen voor Zambia gegeven wordt,  zoveel mogelijk in en rond Livingstone zelf. Zo helpen we de lokale bevolking extra. Alle materialen en benodigdheden worden in Zambia zelf gekocht. Zo helpen we ook de economie daar. Denk bijvoorbeeld aan de stenen, aan het cement, aan de aannemer enzovoorts.

Ik praat in Zambia ook met de mensen van de Linda Blind Farm zelf. Samen met hen heb ik bijvoorbeeld gekeken en overlegd over hoe hun school er uit moet gaan zien. Ik  probeer om niet voor hen te denken maar wil graag samen met hen bedenken. Door met hen zelf te overleggen kom ik er ook achter wat ze zelf het liefste willen en wat voor hen het beste werkt. Ik vind het belangrijk om samen met de mensen en de kinderen te zorgen voor de school. Dan is het ook echt hun school.

Is de droom nu voorbij? Nou nee want er is nog heel veel te doen. De stenen zijn gemetseld, het dak zit er op, de gordijnen hangen en de kinderen hebben les (al is het dan nog steeds op de grond). Maar  er is nog veel te doen. In ons Beleidsplan dat ik samen met het interim-schoolcomité en mijn samenwerkingspartners in Zambia gemaakt hebt, kunt u zien met welke bouwstenen we nu aan het werk zijn.

Hallo

Ik ben Xavier, inmiddels 19 jaar en studeer nu aan de Leiden University in Den Haag. In groep 8 van de basisschool besloot ik vrijwilligerswerk te gaan doen in Zambia. Als assistent-leraar. Omdat alleen een échte school écht helpt, besloot ik geld in te zamelen voor de bouw van een échte school. Deze (pre) school heb ik in augustus 2014 mogen openen! In de zomer van 2021 gaat nu de tweede, primary, school open. Prachtig. Omdat een échte school, écht helpt. Er is nog veel te doen voor deze hele kwetsbare kinderen. Daarom ga ik door. Xavier

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

TED-talk Xavier Friesen

©2013

Login