Over mij

Wie ik ben?

elle banditaIk ben Xavier Friesen. Ik ben nu 18, en heb afgelopen zomer (2020) het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen afgerond. Net gestart met mijn studie aan het Leiden University College in Den Haag: internationale relaties en internationale economie. Ik hou enorm van reizen. Toen ik 11 was en in groep 8 van de basisschool (in 2014) zat, wilde ik een verre reis gaan maken. Maar niet alleen om op vakantie te gaan. Ik wilde en wil ook iets doen voor kinderen die minder kansen hebben dan ik. Daarom wilde ik naar Zambia reizen. Een land dat hulp nodig heeft, en daar wil ik ook een beetje aan meehelpen. Ik ben er ondertussen al geweest in februari en maart 2014 en in de zomer nog een keer.  Ik heb er  eerst als vrijwilliger gewerkt. Ik ben leraar geweest op een school. Daarover zo meteen meer. Van mijn basisschool en de inspectie van Onderwijs mocht ik onder schooltijd weg. Mijn moeder, Ietje Friesen, is met me mee gegaan. En.. in juli en augustus 2014 ben ik weer terug geweest. Om de school te openen! Echt waar. In Februari 2017 ben ik voor de derde keer naar Zambia geweest. Samen met mijn broertje, Gabòr, die op de Linda Blind Farm School een Dental Care project verzorgde. Met eigen ogen heb ik gezien hoe goed het geld besteed wordt. En in mei 2018 had ik de gelegenheid om weer een maand naar Zambia te gaan. Met weer bijzondere doelen en prachtige resultaten. Dat resulteerde er, kortgezegd, in dat ik in december 2019/January 2020 nog een keer terug geweest ben om de puntjes op de i te zetten voor de bouw van de tweede school, de primary school. De bouw van de tweede school wordt in april 2021 afgerond. Daarmee komen er drie nieuwe klaslokalen en zelfs een kleine bibliotheek, een computer lokaal, een kantoortje met een echte grote kluis (voor de testen/proefwerken verplicht) en een bescheiden lerarenkamer.

Samen met mijn broertje, Gabòr, nu ook 16, en met mijn ouders ben ik  al vaker op reis geweest. Bijvoorbeeld naar Egypte, Turkije en Indonesië. Daar heb ik gezien hoe andere mensen leven en heb ik een beetje hun gebruiken leren kennen. Ik vind het heel erg interessant om te zien hoe andere mensen leven. Als je elkaar beter leert kennen, dan kun je elkaar beter leren begrijpen. Ik denk dat we dan veel minder conflicten en oorlogen zouden hebben in de wereld.

Wij bleven meestal wel langer bij mensen en in hun dorpen maar nergens zo lang als dat ik dat nu in Zambia doe. Ik verwachtte dat ik dan nog meer de mensen zou leren kennen en zij mij ook. Dat zou ik heel fijn vinden. En dat is ook zo gegaan. Ik ken nu heel veel mensen, jong en oud, in Livingstone en heel veel mensen kennen mij ook. Ze noemen me “teacher Seevjier”.

Hobbies? Ja hoor die heb ik ook. Ik doe veel aan sport: tennissen, mountainbiken en ik speel Bridge op topniveau (dat is dan wel weer een andere soort sport). Ook ben ik een echte boekenworm. Iemand vroeg me eens of ik wel een beetje normaal ben :). Ik kan u verzekeren dat ik vind dat ik dat ben. En mijn vrienden ook.

Wil jij mee helpen aan de droom van mij maar vooral van de kinderen op de Linda Blind Farm in Livingstone,  Zambia: klik dan nu door naar HELP MEE. Vele handen maken licht werk. En alle kleine beetjes helpen ook echt. Bij HELP MEE  kun je zien hoe je mee kunt helpen om een echte school te bouwen.  Met goed onderwijs, echt lesmateriaal, opleiding voor de leraren en echte tafels en stoelen. Een echte school helpt echt!

(nb: foto: Andreas Terlaak)

Doneren Sponsorloop Vierdaagse 2024 door Thuy

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login