Help Mee

Geen strijkstok wel betrouwbaar!

Veel mensen zijn bang dat, als ze geld doneren aan een project, er te veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Ik garandeer dat alle hulp en elke cent die ik krijg, rechtstreeks aan het onderwijs voor de kinderen in Zambia besteed wordt. Ik heb geen strijkstok. Veel mensen hebben mij gratis geholpen bijvoorbeeld bij mijn website. Mijn ouders betalen alle reis- en verblijfskosten, telefoon, drukwerk, bankkosten en andere kosten. Al uw geld gaat naar het onderwijs  voor de kinderen zelf. Ik ben, in februari en maart 2014, voor het eerst zelf naar Zambia geweest en ervoor gezorgd dat het geld goed besteed wordt. En sinds die tijd ben ik al weer een aantal keren terug geweest naar Zambia om de voortgang te monitoren en te bespreken welke doelen uit het meerjarenbeleidsplan het belangrijkste zijn om aan te pakken. Iedere keer spreken we dan af wie wat gaat doen om een doel te bereiken.

Een nieuwe Pre school: gerealiseerd:

Ik heb in 2014 les gegeven en plannen gemaakt met de bewoners, de leraren, mijn samenwerkingspartners en de architect voor een echt schoolgebouw.  In juli en augustus 2014 ben ik voor de tweede keer teruggegaan. Dit keer om de nieuwe school … te openen! De lokale samenwerkingspartner van Travel Active (dat is de organisatie die het vrijwilligerswerk organiseert) helpt ons mee. Zij heten Dream Livingstone Zambia. En de primary school: die is ook al in gebruik. Vanwege covid laat de officiële opening nog wel even op zich wachten. Scroll even door voor meer info over de Primary school.

Elk kind een eigen stoel en eigen tafel: gerealiseerd:

De afgelopen vier jaar hebben we ook geld en goederen ingezameld om een container af te kunnen sturen. Een 40 foot container tot de nok toe gevuld met school inventaris en leermiddelen. Voor elk kind een eigen tafel en een stoel. Kinderen zitten nu niet meer op de grond. Ook dit doel is gerealiseerd. De container is in juni 2018 in Livingstone gearriveerd. Na de bouw van de primary school zijn de laatste spullen in de pre school en in de primary school geplaatst.

Lesmateriaal: heel goed op weg: 

Er was heel weinig. Potloodstompjes zijn een rijkdom. Met echt lesmateriaal helpen we de leraren om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Met de container is ook veel lesmateriaal naar de Linda Blind Farm School gegaan. Het meeste gedoneerd door verschillende scholen in Nederland.

Ondertussen hebben we voor de grades 1 t/m 4 ook een boekenpakket gesubsidieerd: elk kind een eigen boekenset. Dat is echt niet gewoon. Maar de kinderen van grade 1 t/m 4 van de Linda Blind Farm School hebben hun eigen boekensets.

Verbetering van de kwaliteit van onderwijs: heel goed op weg:

We investeren in de opleiding van de leraren. Twee leraressen van de pre school werden financieel ondersteund in het volgen van een goede opleiding. Teacher Bridget is inmiddels, na drie jaar studie, met mooie cijfers afgestudeerd. Met veel enthousiasme delen deze leraren ook hun schoolverhalen met de kinderen.

De nieuwe primary school heeft niet alleen drie extra klaslokalen maar ook een kleine bieb. Met dit tweede schoolgebouw wordt de pre school uitgebreid naar een pre primary school. En dan is er natuurlijk het computerlab in de nieuwe primary school. Met 20 gedoneerde computers en laptops kunnen de leerlingen hier straks ook echt aan de slag.

Van pre school naar primary school:

De eerste kinderen hebben de pre school afgerond. Ze hebben de smaak te pakken en willen door leren. Hun ouders vinden dat ook belangrijk. Daarom hebben we in 2017 besloten om voor de bouw van een primary school te gaan. Met Bouwstenen voor Zambia ben ik gegaan voor het geld dat nodig is om de school te bouwen. In mei 2018 ben ik naar Zambia geweest en hebben we al een bouwcomité opgericht, bouwplannen gemaakt en een aanbesteding gedaan.  Eind december 2019 toog ik opnieuw naar Zambia om de puntjes op de i te zetten en gaven we het startsein voor de bouw van de tweede school. We bouwden drie nieuwe klaslokalen erbij, een kleine bieb, een computerlab, een lerarenkamertje en een kantoortje voor het hoofd van de school. Ook een zogenaamde strong room kwam erbij. Zeg maar een grote kluis waar bijvoorbeeld examens opgeslagen moeten worden. Dat is een overheidsverplichting. Deze primary school is tot stand gekomen met de hulp van velen. Zo liep Thuy bijna 1000 km in de Wandelvierdaagse, boden de Lions Club Internationaal me als Young Ambassador 2017-2019 een heel mooi podium, gaf het bouwbedrijf Koopmans BV op hun 75 jarig jubileum een prachtig startsein voor de bouw en dat gaf vele andere donoren extra vertrouwen dat, ook met hun hulp, die primary school ook echt werkelijkheid kon worden. Het samenwerkingsverband dat tot stand kwam tussen Bouwstenen voor Zambia, de lokale partner Dream Livingstone Zambia en de Stichting Wilde Ganzen https://www.wildeganzen.nl/ , mag hier niet onvermeld blijven. Dit leidde er onder meer toe dat Wilde Ganzen elke gedoneerde euro met 50% verhoogde.

Het recht op genoeg en schoon drinkwater en bovendien je “handen stuk wassen”, om Covid te lijf te gaan:

Covid bracht een andere plan uit het meerjarenbeleidsplan in een stroomversnelling. En voegde er een element aan toe: genoeg en schoon drinkwater met een afgesloten rioolbuis voor de afvoer. Er is zeggen en schrijven een waterkraantje in het midden van het dorp. Voor alle inwoners van het dorp en voor alle kinderen van de school. Je “handen stuk wassen” is geen optie. Covid bracht alles in een flinke stroomversnelling. We hebben de belangrijkste problemen m.b.t water in kaart gebracht en daarvoor vijf concrete oplossingen ontwikkeld. En verdeeld over de korte termijn en de iets langere termijn. Het eerste doel is om corona te lijf te gaan en het recht op schoon (drink)water voor iedereen mogelijk te maken. Een handwash bassin met 14 waterkranen (waarvan de helft op kinderhoogte), alles voorzien van een wasbak, 2 kranen op rolstoelhoogte, twee gewone kranen voor het vullen van de jerrycan om water mee naar het huis of school te nemen en dan ook nog overdekt en met een oprit en afrit voor mensen met een beperking. De anderhalve meter kun je zelfs houden. Schoon drinkwater en ook een gesloten afvoer i.p.v. de open sleuf door het dorp, horen hier ook bij. Er wordt nu hard gewerkt om de financiën voor dit handwash bassin bij elkaar te krijgen. De ontwerptekening is al klaar.

Er zijn nog meer goede plannen ontwikkeld bijvoorbeeld met micro-finance. Als dat concreter wordt, dan komt er ook meer op deze site.

Visie

We besteden het geld, dat aan Bouwstenen voor Zambia gegeven wordt,  zoveel mogelijk in en rond Livingstone in Zambia zelf. Zo helpen we de lokale bevolking extra. Alle materialen en benodigdheden zijn en worden in Zambia zelf gekocht. Zo helpen we ook de economie daar. Denk bijvoorbeeld aan de stenen, aan het cement, aan de aannemer enzovoorts.

Ik overleg in Zambia over de behoeften, de wensen en over de mogelijkheden met de mensen van de Linda Blind Farm zelf en met mijn lokale samenwerkingspartners. Meestal via whatsapp, telefoon, mail et cetera. En natuurlijk tijdens mijn werkbezoeken.  We bedenken het samen en met elkaar. Door met hen zelf te overleggen kom ik er ook achter wat er echt nodig is en wat voor hen het beste werkt. Ik vind het belangrijk om samen met de mensen en de kinderen te zorgen voor de school. Want het is natuurlijk echt hun school.

Hallo

Ik ben Xavier, inmiddels 19 jaar en studeer nu aan de Leiden University in Den Haag. In groep 8 van de basisschool besloot ik vrijwilligerswerk te gaan doen in Zambia. Als assistent-leraar. Omdat alleen een échte school écht helpt, besloot ik geld in te zamelen voor de bouw van een échte school. Deze (pre) school heb ik in augustus 2014 mogen openen! In de zomer van 2021 gaat nu de tweede, primary, school open. Prachtig. Omdat een échte school, écht helpt. Er is nog veel te doen voor deze hele kwetsbare kinderen. Daarom ga ik door. Xavier

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

TED-talk Xavier Friesen

©2013

Login