The story from the stick!

Ik moest niet schrikken als men op school in Zambia de roe, zeiden mensen bij Travel Active me tevoren. Ze probeerden me beetje te waarschuwen.  En vertelde erbij dat ik als vrijwilliger the stick niet hoefde te gebruiken. Dat werd niet verwacht.

Nou, vandaag schrok ik er echt wel van. Ik had het al eerder gezien maar deze stick was niet echt een kleintje. Kinderen kregen op hun vingers getikt als ze fouten maakten in de lesstof. Ik moest echt naar de andere kamer want ik kon het niet meer zien. Heb ik geruild met mama en is zij naar die klas gegaan. Daar gebeurde het overigens niet meer.

Ik wilde toch iets doen. Maar wist ook niet goed wat ik moest zeggen en hoe ik dat het beste kon aanpakken. Toen besloot ik maar om het meest simpele te doen en dat is.. juist ja, the stick verstoppen. Dus die ligt nu ergens in de bush. Later vond ik nog twee sticks en.. je raadt het al: die liggen ook nu ergens in de bush.

 

SONY DSC

In de auto op weg naar huis hebben we de teachers verteld dat we een geheimpje voor ze hadden. Ze werden erg nieuwsgierig (ze hadden tevoren ook gezegd dat ze een geheimpje voor ons afscheid hadden voor ons). We vertelden dat het niet iets was wat ze zouden krijgen maar juist iets wat ze zouden missen.. En toen vertelde ik dat ik erg geschrokken was (impressed) van de sticks. En dat ik daarom die sticks allemaal weggegooid had. Ik heb ook verteld hoe dat bij ons op school gaat als de juf of meester vindt dat iemand gestraft moet worden: naam en streepje erachter op bord en bij 3 streepjes bijvoorbeeld nablijven. Dat vonden de juffen wel een goed idee. Ze wisten ook niet hoe anders te straffen en wilden graag horen hoe dat bij ons gaat. We gaven ook tip om iemand even buiten het lokaal te zetten voor paar minuutjes. Ze waren heel blij zeiden ze met deze tips en zouden nooit meer een stick gebruiken om te slaan!!!

Toen hebben we nog gepraat over het straffen maar ook over het belonen van goed gedrag. Iedereen vindt het leuk om complimentjes te krijgen. Dan ga je dat ook vaker doen omdat je complimentje leuk vindt. Anderen gaan het dan misschien ook goed doen. Dat vonden ze ook een heel goed idee en wilden ze ook uitproberen. Ze zeiden dat ze niet meteen op gaan geven als het niet direct lukt.

Kleine gebeurtenis, groot gevolg. Leuk toch voor de kinderen en voor de juffen ook. Ik vind het wel heel leuk dat het misschien toch veranderd kan worden. Ik hoop het.

Xavier

Reacties (1)

  • Geert JanssenNo Gravatar

    20 maart 201412:30 pm

    Prachtig Xavier hoe je jouw belevenissen beschrijft! Ik lees ze allemaal, reageer meestal niet, maar nu even wel, omdat het fantastisch is hoe jij op inventieve, maar eenvoudige wijze GOED doet voor de kinderen daar!! COMPLIMENTEN!!!
    Mvg
    Geert

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login