Olifanten, wrattenzwijnen, alligatoren, aap, muizen, termieten en maismeel….

Zoekt u nog iets voor het Pinksterweekeinde?

De Zambiaanse keuken

De meeste mensen in Zambia (en ook in veel andere landen van Afrika) hebben geen geld om 3 x per dag goed te eten. Als ze eten, eten ze vaak maar 1x per dag. Dat is dan meestal ’s avonds. Kinderen komen dus met een lege maag naar school en mensen gaan met een lege maag naar het werk. Bijvoorbeeld het zware werk op het land.

De meest voorkomende producten in de Zambiaanse keuken zijn cassave, mais, pindanoten, rode peper, bananen, sorghum, gierst, bonen en kutendela of pindapoeder.

De meest gebruikte vleessoorten zijn (niet schrikken) rund, geiten, schapen, herten, buffels, olifanten, wrattenzwijnen, wilde varkens, muizen, konijnen, antilopen, schildpadden, alligators, aap, kip, muizen, termieten, rupsen en bepaalde vogelsoorten. Wij aten in Zambia vegetarisch!

Rupsen

Rupsen als hoofdgerecht kennen jullie als lezers van mijn website al. De rupsen worden in zout water gekookt tot ze gaar zijn. De groenten die erbij geserveerd worden, worden apart gekookt. De rupsen worden samen met de groenten opgediend. De meest voorkomende groentesoort is spinazie maar met paprika kan ook zoals jullie al eerder in blogs gezien hebben… Ik vind het geen echte aanrader (brr).. en mijn moeder… die trakteerde de obers op deze lekkernij toen ze het bordje opgediend kreeg.

  DSCN0421

Nshima

Dit is gekookte pap van gemalen mais. Het is best lekker. Een beetje net als plakrijst maar dan heel fijn gemalen rijst. Nshima is het basisgerecht bij de meeste maaltijden. Het wordt altijd gegeten met een groenten- of vleescurry bijvoorbeeld. Het leuke van Nshima is de manier waarop je het opeet! Eindelijk mag je gewoon met je vingers in de pot!

De meeste mensen malen zelf hun maismeel. Ze halen de maiskorrels van een maiskolf af en doen die in een grote, hoge, houten schaal. Ze stampen de korrels fijn met een gladde, houten stok. Het duurt wel meer dan een uur voordat alle korrels tot meel zijn fijn gestampt. Pas wanneer ze dit karwei klaar hebben, kunnen ze aan het koken van nshima beginnen. Je kunt maismeel ook gewoon in de winkel kopen.

  

De arme mensen die geen kooktoestellen in hun huis hebben,  koken buiten op een hout vuur.

Nshima voor 2 personen

Benodigheden:

  • Maismeel en
  • water
 

 

Kook water in een pan of waterketel. Doe 3 volle eetlepels mealimeel (maismeel) in een (andere) pan. Mix het met een klein beetje koud water tot een dikke pasta. Giet er 2-3 koppen kokend water bij en roer tot de dikke pasta een dunne pap is geworden. Zet op het vuur tot het kookt. Doe een deksel op de pan en laat het goedje voor 3 tot 4 minuten pruttelen. Doe daarna nog 3 eetlepels maismeel in deze pan en roer het prutje snel glad met een gladde houten lepel. Voeg nog 2 eetlepels toe en blijf roeren . Maak ronde bewegingen en druk het goedje met de lepel tegen de kant van de pan zodat er geen klonten in komen te zitten. Blijf roeren totdat de nshima glad is en er geen klonten meer inzitten. Daarna schep je de nshima op een bord. Als je aparte porties op het bord wil leggen, maak dan de lepel tussen elke schep nat.

Relish (een bijgerecht voor bij Nshima) voor 2 personen

Benodigheden:

Je eet de nshima met een relish (een bijgerecht). Bijvoorbeeld:

  • een groente bv spinazie, witte kool, chinese kool
  • een tomaat
  • een ui
  • zout en peper
  • olie
  • kapenta of stukjes kip (sorry papa, je kunt ook iets anders pakken J)

Braad de kapenta of stukjes kip in een beetje olie totdat ze gaar zijn. Snij de groente in kleine reepjes. Snij de ui en tomaat in kleine stukjes. Was de groente en kook de groenten een paar minuten. Laat het uitlekken in een vergiet. Smoor de uien en de tomaat in een pan met een beetje olie. Voeg de groente toe en laat voor een paar minuten sudderen. Voeg zout en peper toe naar smaak.

     

Hoe eet je Nshima?

Nshima en relish mag je met je handen eten. Natuurlijk moet je je handen eerst wel heel goed wassen! Je neemt met de rechterhand een klein stukje nshima van de schaal. Het leukste is toch als je een grote schaal in de midden op tafel zet en je gaat er allemaal uit eten. Dat is Afrikaans en gezellig!

Het stukje nshima wordt in de hand gekneed met de 4 vingers. Als het platte balletje nshima op de vingers ligt, wordt met de duim (van dezelfde hand) in het midden een soort kommetje (gat) gedrukt. Je kunt je stukje nshima nu als lepel gebruiken. Met het stukje nshima schep je een beetje relish in het kommetje en eet je het snel op. En… vind je het lekker…???

 

 

Bronnen:

www.culirama.com en www.geocities.cs

 

 

 

 

 

 

Geen reacties

Sorry, het is niet meer mogelijk te reageren op dit bericht

Doneren Sponsorloop Vierdaagse 2024 door Thuy

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login