Waka Waka, Share the sun!

WW-yellow-whiteGambia4
We zochten nog niet zo lang geleden een cadeautje voor iemand die we dat heel graag gunde en wat vond ik? Ik vond Waka Waka. En er is een verband tussen Waka Waka en Bouwstenen voor Zambia. Welk verband?
Waka Waka (“helder licht” in Swahili) is een social enterprise. Een bedrijf waarvoor de sociale missie net zo belangrijk is als winst maken. Waka Waka maakt duurzame en draagbare producten op zonne-energie. Eerlijke producten. Powerstations en Lights. Voor alle omstandigheden. Thuis, op reis, op de camping, in je reistas, voor in de auto bij pech.

Maar ook voor mensen die geen toegang hebben tot energie. Meer dan 1 miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot elektriciteit. Met alle economische en sociale gevolgen van dien. Kaarsen en kerosine lampen of vuurtjes die deze mensen gebruiken zijn erg schadelijk voor de gezondheid. Ook de mensen van de Linda Blind Farm en de school hebben geen toegang tot zonne-energie. Om huiswerk te maken, om je weg te zoeken in het donker naar het toilet buiten, om ’s avonds in school nog een vergadering te houden, om veilig over de weg te kunnen lopen.

WakaWaka Power+ Backpacking

En nu denk je misschien dat dit een commercieel praatje wordt, maar het tegendeel is waar. Want wat vinden de mensen van Waka Waka? Dat z’n zaklamp net zo goed een mooie gadget is hier in het westen, als dat het van zeer groot belang is voor de mensen verder weg. Dus wat doet Waka Waka? Voor elke Waka Waka zaklamp of powerbank die je koopt geven zij er eentje weg aan mensen die ze erg hard nodig hebben! Share the sun is het motto van Waka-Waka.

Wij kochten een powerbank welke tegelijkertijd een zaklamp is op zonne-energie. Volgens de site kan die als hij 5-10 uur in de zon opgeladen wel 80 uur licht geven! Share the sun: als je er een koopt mag je er ook 1 doneren. Waka Waka heeft een aantal projecten uitgezocht waar je uit mag kiezen. Daar stond de plek die ik voor ogen had natuurlijk niet bij.

WakaWaka Power+ Basement

Niet geprobeerd is altijd mis! Dus stuurde ik een mailtje naar Waka Waka, vertelde over de Linda Blind Farm School. Vertelde dat de energie in Livingstone altijd een probleem is. De mensen van de Linda Blind Farm hebben geen toegang tot zonne-energie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten van de elektriciteit die voor de Linda Farm vaak erg moeilijk op te hoesten zijn… Ik vroeg hen of ik mijn donatie aan de Linda Blind Farm mocht doen.

 

 

RW15SDSEmmanuel01 © S.Day Smith  Waka-Waka Power+ Rwanda Night Road - © S. Day Smith

En twee weken later kreeg ik een berichtje terug. Ze vonden het een heel mooi gebaar en wilden graag helpen. En toen stond er iets wat ik niet had zien aan komen: als ik ze mee kon nemen naar Livingstone dan wilden ze wel een aantal Waka Waka Lights meer doneren. En in de volgende alinea werd de verrassing nog overweldigender. Waka-Waka wilden niet 1, niet 10, maar wel 24 lampen aan de Linda Blind Farm en de school geven!

Zojuist ingepakt: 4 kilo Waka-Waka Lights. De kinderen kunnen straks hun huiswerk maken bij Waka Waka Light.
WakaWaka Light 2

Super, super bedankt Maura, super bedankt mensen van Waka Waka! Laat het licht maar schijnen op de Linda Farm! I  will share the sun on behalf of Waka Waka.

En.. morgen gaan de Waka Waka Lights naar Zambia! Wij nemen ze mee!!
Groetjes Xavier

Geen reacties

Sorry, het is niet meer mogelijk te reageren op dit bericht

Donatie via 4-daagse Nijmegen 2017

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Volg mij!

©2013

Login