Toch nog kippen in een spiksplinternieuw gebouw maar..

Kippen zijn voor de mensen van de Linda Blind Farm van levensbelang. Ze geven niet alleen eieren om zelf op te eten of te verkopen, het is ook vlees om het gezin mee te voeden of om te verkopen. Dus geld om van te leven. Daarom zijn er ook zoveel kippen op de farm. De eerste keer dat ik in Zambia was, kreeg ik een rondleiding van mr. Thomas. Ik dacht op een gegeven moment dat achter elke deur die hij open maakte, een kippenhok zat. Zelfs in huizen die eigenlijk voor mensen bestemd zijn. Vorig jaar in de zomer hebben vrijwilligers, Alex en Charissa en Rob en Petra, een heel nieuw kippenhok gebouwd. Maar.. dat is niet genoeg. Je kunt ook niet alle soorten kippen bij elkaar zetten.

Ik heb al een paar keer met Mr Thomas gesproken die ons plechtig beloofde dat er in de nieuwe school geen plaats is voor kippen. Daarom hebben wij de kippen op de tekeningen van de nieuwe school ook.. buiten op het schoolplein getekend en niet in de school. Maar veel beter is dat er ook dit jaar weer vrijwilligers waren. Zij zorgen ervoor dat de kans dat er kippen in de school komen, nog kleiner is geworden. Toch nog kippen in een spiksplinternieuw gebouw maar…at hebben ze gedaan?

Deze vrijwilligers, Marcel en Francis en Monique en ook Fons, hebben een tweede kippenhok gebouwd. Naast het vorige. Een heel mooi hok, met echte elektriciteit voor de lampen die de kuikens warmte moeten geven. Want dit hok is voor kuikens. Anderen schonken weer honderden kuikens en voer en kuikenmedicijnen. Dat moest gevierd worden.

SONY DSC

 

SONY DSC  SONY DSC   SONY DSC

 

En toen was het zover. Met allemaal speeches, met een echte cermoniemeester en met gebed werd het kippenhok feestelijk geopend. Er was zelfs acrobatiek van jongeren van de Malota -school en ook nog een echte band. Er werd heel veel gedanst door jong en door oud. Mensen kwamen in hun mooiste kleren naar de opening van het kippenhok. Zo’n groot feest voor een kippenhok dat zul je bij ons in Nederland niet gauw zien. Het leek wel een bruiloft of zo.

SONY DSC    SONY DSC     SONY DSC

SONY DSC    SONY DSC     SONY DSC

SONY DSC    SONY DSC     SONY DSC

En daarna moesten mr Thomas en mr Bilton twee weken lang elke avond bij de kippen slapen. Echt waar. Met een stok moesten ze er voor zorgen dat de kuikens niet op elkaar gingen kruipen. Want dan stikken de kuikentjes die onder aan liggen.

Dat kippen voor de mensen van de Linda Blind Farm van levensbelang zijn, dat is wel heel duidelijk.

Binnenkort een andere, hele speciale blog over een openingsceremonie. Dan niet van een kippenhok. Maar van.. je raadt het al. Binnenkort ook op www.bouwstenen-zambia.nl en op Bouwstenen voor zambia Facebook. Groetjes, Xavier

 

Reacties (1)

  • jan van soestNo Gravatar

    20 augustus 20143:03 pm

    hoi Xavier, leuk die opening van het kippenhok haha maar ik vind het toch wel net ietsjes bijzonderder als een 12 jarige jonge een hele school maakt !

Vierdaagse jubileum­­sponsor­loop Thuy 2019

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

©2013

Login