Moku sa tunya musi.

Vandaag gaan we naar waar de rook opstijgt! Een van de werelderfgoederen..in Zambia: de Victoria Falls. Toen we met taxi aankwamen werd ik meteen aangestaard door een paar grote, boze ogen. Ze waren van een hele grote baviaan. De tickets waren voor ons heel goedkoop. Omdat we zeiden dat we “volunteers” waren, konden we al met zijn tweeën binnen voor 1 euro 50 (anders is het 20 USD per persoon).

We liepen eerst de hele fotografieroute. Heel veel bavianen versperden ons de weg (er waren hele grote bij maar ook hele kleintjes). Onderweg ook een oorlogsmonument voor de bevelhebbers van Zambia die gestorven zijn in de 1e wereldoorlog, een hele grote spin in de boom boven het pad (gelukkig ben ik nog niet zo lang anders had ik hem in mijn haren gehad), de Zambezi-rivier, een oerwoud, een drukke weg, een keigrote brug, een bungeejumper aan de brug en een heleboel helikopters waarmee mensen de Victoria Falls vanuit de lucht bekeken. Die brug is trouwens wel heel bijzonder. Het is de Victoria bridge. Een stalen boogbrug. Hij is gebouwd in 1905 omdat een Cecil Rhodes (van de vroegere naam Rhodesie voor Zambia en Zimbabwe?) een verbinding wilde maken van Kaapstad (Zuid Afrika) tot Caïro (Egypte). Over de brug loopt een spoorlijn, een autoweg en een voetpad. Je zit dan ook in Zimbabwe. Het is een hele populaire plek om te bungeejumpen. Maar dat laat ik aan anderen over. Mij niet gezien. De brug is 250 meter lang en wel 128 meter hoog.

SONY DSC SONY DSC

Daarna wilden we de watervallen echt zien. Niet vanuit de verte maar op de lange brug die er gebouwd is. In de regentijd stort zich er wel 500 miljoen liter water per minuut over de rand. In de zomer is het maar 10 miljoen liter per minuut. Ik heb daar op die brug gestaan, en het uitzicht op de Falls is werkelijk niet te beschrijven. Overal water. Kijk zelf op de foto’s, want ik kan hier geen woorden voor vinden. De Falls zijn 1700 meter breed en op de hoogste punten stort het water 120 meter naar beneden. De Falls zijn ontdekt door David Livingstone op 16 November 1855. De lokale naam van de Falls is Moku sa tunya musi: “daar waar steeds alle dampende rook opstijgt”. Maar het kan ook arabisch zijn. Dan betekent het: het einde van de wereld. Toen ik op die brug stond was ik helemaal doorweekt. Het regent er de hele dag en niet van de regen want de zon stond aan de hemel. Geen klein miezerig buitje maar een verschrikkelijke storm en dat allemaal van het neerstortende water.

     SONY DSC    SONY DSC

SONY DSC

Een heel erg groot, immens watergordijn dat met een gedonder en geraas naar beneden komt. Het was prachtig. Daarna zijn we naar boven gelopen (upstream) en ben ik op een steen gaan staan in het water. Op maar 15 meter van de rand. Het was zo bijzonder. Overal water en dan in een keer niks. Als je ooit in de buurt komt, ook al is het 6 uur rijden, ga  er dan heen. Het is de moeite meer dan waard. Indrukwekkend en onvergetelijk.

Nadat wij van dit avontuur bekomen waren, gingen we eten bij een Italiaans restaurant. En wat bleek, het restaurant is een project voor jongeren die eigenlijk geen kansen hebben. Het was een trainingscentrum. Daar leren ze van alles, zoals metselen, loodgieterswerk en bediening in een restaurant. Met het restaurant, de winkel en het guesthouse wat er nu bijgebouwd is door de jongeren zelf, zorgen ze voor genoeg inkomsten waardoor de school kan blijven bestaan. Het guesthouse hadden ze heel mooi gebouwd. Met een mooie regengoot eraan vast. Nog nergens gezien in Livingstone. Wij dachten meteen dat het dan leerzaam voor ze zal zijn als zij misschien het metselen en het loodgieterswerk bij onze school doen. Zij de training en een werkplaats en wij de arbeidskracht. www.olgasproject.com. Wij onthouden het!

Reacties (7)

 • Jan van SoestNo Gravatar

  23 februari 20147:53 pm

  Xavier,
  Ik ben jaloers!!

 • xavierNo Gravatar

  23 februari 20148:34 pm

  Kom je toch in de carnavalsweek hier naar toe. Kun je mee naar de school. Van de linda blind Farm en gaan we ook naar de Falls ( ik ben vanmiddag weer geweest. Het is hier om de hoek! Tot gauw ziens? Groetjes aan iedereen in de klas morgen. Xavier

 • Marleen TitulaerNo Gravatar

  23 februari 201410:46 pm

  Wat een water, tjonge, mooie foto’s! We zijn allemààl jaloers!

 • Dirk GoesNo Gravatar

  24 februari 20149:56 am

  Hoi Xavier!

  Mooi reisverslag! Cecil Rhodes is inderdaad de naamgever van het voormalige Rhodesië.

  Vriendelijke groeten,

  Dirk Goes

 • Monique RetelNo Gravatar

  24 februari 20146:57 pm

  Hoi Xavier. Via Travel Active ben ik op je blog geattendeerd. Ik vind het heel leuk om je verhalen te lezen want deze zomer ga ik samen met mijn dochter naar hetzelfde projekt waar jij nu bent. Misschien kunnen we als je terug bent kontakt hebben over wat wij daar kunnen doen.
  Hoelang blijf jij? Heel veel succes met alles wat je nog van plan bent en ik blijf je volgen.

 • DethNo Gravatar

  25 februari 201410:19 pm

  Hoi Xavier en Ietje.
  Wat ontzettend leuk dat je ons mee laat genieten van jullie reis.
  We lezen en bekijken alles hoor en wat een prachtige foto’s
  Dus blijf schrijven dat vinden we leuk.
  Heel veel plezier en mooie momenten nog voor jullie, maar dat is volgens mij geen probleem zo te zien.
  Heel veel groetjes Mais en Deth

 • Adriette ReijsNo Gravatar

  28 februari 20146:47 pm

  He Xavier en Ietje,
  Dat ziet er echt indrukwekkend uit zeg! Maar ook wat een leuke verhalen schrijf je (ook in Klepper van school). Leuk om te lezen waar je mee bezig bent en de achtergronden van de “Farm”en het dorp/omgeving waar je verblijft! Nog een hele fijne, leerzame tijd gewenst in Zambia, maar vooral GENIET er, samen, van!
  groetjes,Jos, Adriëtte, Bas & Mijntje

4-daagse 2018

Opbrengst donatie via 4-daagse Thuy Nguyen Nijmegen 2018: € 756,--!

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

©2013

Login