Het Mondiaal Platform Venray en “ Behind the pictures”: goede doelen projecten kunnen nog meer bereiken als ze achter de stenen kijken.

Dr Sara Kinsbergen in Venray over “Ontwikkelingsprojecten klein en groot, kansen en valkuilen”.

sara kinsbergen

Sara Kinsbergen

 

Wie is Sara Kinsbergen? Zij is onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ze is gepromoveerd op een onderzoek naar kleine organisaties en projecten van Nederlanders in ontwikkelingslanden. Behind the pictures heet het proefschrift. Verder kijken dan de mooie foto’s.

Dat gaat over de kenmerken van kleine, vrijwillige, ontwikkelingsorganisaties en over waarom ze het doen. En ook over de donateurs van deze projecten. Wat willen die graag? En wat zou het nog beter kunnen maken en nog duurzamer? Zodat het nog beter helpt.

 

 

 

Waarom nu een blog over Dr Sara Kinsbergen?

Eind november in het oude jaar was Sara bij het Mondiaal Platform in Venray. Ze hield een lezing. Over het onderzoek waarmee ze gepromoveerd is. Bart en Marij Veldpaus van Stichting Helpende Handen India kenden haar en hadden haar gevraagd of ze dit wilde doen. Ik was er bij. In deze blog een kleine indruk van wat Sara vertelde.

Behind the pictures kijken naar de wereld  DSCN0656  Mondiaal Platform Venray logo DSCN0670

Wie zijn die mensen?

Voor haar onderzoek keek ze naar bijna 900 projecten. Die gingen over meer dan 100 landen. En ze ging ook naar een aantal landen toe om zelf de projecten te bezoeken. Veel Nederlanders gaan op vakantie in een ontwikkelingsland. Ze worden geraakt door de armoede of door mensen die ze leren kennen. En ze willen graag helpen. Wie zijn deze mensen? Sara: hoeveel het er precies zijn is niet bekend. het zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen, van meestal middelbare leeftijd. Van hen heeft 60 procent een betaalde baan, 70 procent is hoger opgeleid. Het gemiddelde netto-maandinkomen is 1536 euro, het gemiddelde jaarbudget van een stichting bedraagt 50.000 euro. Meer dan 70 procent van de Nederlanders die geld inzamelen voor een goed doel, kwam in actie nadat ze een ontwikkelingsland hadden bezocht. Tja… ik ben nu twaalf jaar. Mijn gemiddeld inkomen is 2 euro zakgeld per week. Mijn maandinkomen is ongeveer 8-9 euro. Met Bouwstenen voor Zambia heb ik 25.881.81,– euro ingezameld afgelopen jaar. Samen met alle gevers en anderen die mee geholpen hebben is het wel gelukt om een echte school te bouwen voor heel veel hele arme en kwetsbare kinderen die anders zeker geen toekomst hadden gehad. En we zijn nog niet klaar. Want Sara Kinsbergen heeft wel gelijk. Een school is mooi maar als je dan stopt dan is het niet genoeg voor een duurzame toekomst. Wil je haar conclusies lezen?ie zijn wel heel interessant. Ook voor donateurs en sponsors.

Sommige conclusies van Sara Kinsbergen:

    • Er blijft bij Particuliere Initiatieven (zo noemt zij deze projecten, PI’s) niets aan de strijkstok hangen. Dus het geld van donateurs en sponsoren wordt aan het doel zelf besteed. Daarom geven mensen ook soms liever aan dit soort projecten dan aan hele grote grote-doelen-organisaties.
    • Er wordt nog wel eens de schouders opgehaald over PI’s. Wij zouden niet professioneel zijn. Sara zag dat ook veel PI’s een goed strategisch plan en de administratie in orde hebben. En dat ze nadenken voor over meer jaren. Ze overleggen ook goed met hun samenwerkings-partners in de landen zelf. Niet allemaal maar wel veel.
    • Behind the pictures

    • Donateurs willen dat hun geld goed terecht komt en zien graag concrete resultaten.
    • PI’s bereiken vaak veel, concrete dingen, in een korte tijd maar ze zouden nog wel meer bereiken.
    • Volgens Sara Kinsbergen moet je als PI ook verder durven kijken en donateurs vertellen hoe belangrijk het is om ook geld te investeren in niet alleen stenen maar ook in bijvoorbeeld het betalen van lokale medewerkers en in pr- en netwerktaken in het land zelf. Want het lijkt alsof het geld is dat naar de put gaat omdat je niet zo snel ziet wat er van gebouwd wordt. Maar je bouwt dan aan een betere leefomgeving van de mensen. En dat is duurzamer.
    • PI’s bereiken in korte tijd vaak veel, concrete dingen, maar ze kunnen nog veel meer bereiken. Dan moeten ze wel beter kijken naar bijvoorbeeld de oorzaken van armoede zelf.
    • De samenwerking met lokale partners is ook erg belangrijk. Hoe meer de partners in het land zelf te zeggen hebben, hoe groter is de kans dat het project heel erg lang blijft bestaan. Dus het gaat niet om de Nederlandse PI maar om de lokale partners. Die hebben de verantwoordelijkheid en zijn de eigenaar.
    • Het zijn doe-projecten. Er gebeurt echt wat. Wel heel kleinschalig. Maar er wordt niet zoveel gepraat maar wel gedaan.
    • Ze zijn niet bureaucratisch maar ze gaan aan de slag.
    • Deze mensen werken vaak wel 8 tot meer dan 20 uur per week aan hun project.
    • Ze doen het met heel veel passie en weten echt goed waar ze het voor doen.
    • DSCN0394               DSCN0524                         SONY DSC
    • Er zou nog meer bereikt kunnen worden als zo’n PI ook meer contact zoekt met de lokale overheid en degenen die de beslissers zijn. Zij noemt dat “meer lobbyen”. Dan kun je misschien ook meer de oorzaken aanpakken. Dus niet alleen een school bouwen maar ook kijken waarom kinderen hun school niet afmaken of er niet naar toe kunnen en daar de overheid bij betrekken. Dat moet je dan wel durven zegt Sara Kinsbergen. Ze geeft als tip dat je jezelf elk jaar iets concreets hierover als doel kunt stellen. Bijvoorbeeld “ik maak drie nieuwe contacten en ik ga gewoon kennis maken met iemand van de overheid”. Dan kun je misschien nog meer bereiken voor het bestrijden van armoede.
SONY DSC
de waterkraan van de Linda Blind Farm
  • En ze zei dat het belangrijk is dat een PI het lef heeft om niet alleen met stenen te bouwen maar ook dingen te doen die de lokale gemeenschap zelf versterken. Bijvoorbeeld training, opleiding en zo van lokale partners en andere mensen bij een project. Daar heb je lef voor nodig om dat het moeilijker lijkt om daar sponsors voor te vinden. Maar Sara zei het zelf: heb het lef om je sponsors te vertellen hoe belangrijk dat is. Het zijn verstandige mensen. Die zullen dit snappen. Je moet niet bang zijn dat sponsors wel willen helpen met stenen maar niet met opleiding, training, lobbyen en zo.

Toen aan het eind gevraagd werd welk advies ze iedereen mee zou willen geven zei ze: heb lef! Ga ervoor en combineer je hart met je hoofd.

Het was soms niet helemaal gemakkelijk te volgen maar ik vond het wel een hele interessante lezing. Ze kon het ook grappig vertellen. Ik heb er ook wel veel van op gestoken. En volgens mij doe ik het met Bouwstenen voor Zambia ook best al goed. Nu doorgaan op deze goede weg. En dat wil ik ook.

Het was een nuttige avond.

Groetjes, Xavier

 

 

 

 

 

Geen reacties

Sorry, het is niet meer mogelijk te reageren op dit bericht

Doneren Sponsorloop Vierdaagse 2024 door Thuy

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login