Geen pannenbier maar een bescheiden nsjima-ceremony. No roof-tile beer but a small nsjima-cermony.

Het dak zit er op. Dat is een kleine ceremony waard.
I.p.v. 3 kratjes bier, 73 zakken nsjima meel. Voor ieder gezin van de farm, de medewerkers van de aannemer, het school team en het ouder comitee, meest kwetsbare mensen uit de omgeving, andere nauw bij de bouw betrokken mensen, voor ieder een zak nsjima meel.
Een zware zak van 25 kg per zak, dat verlicht een beetje.

Enkele reacties die ik kreeg op de mail en via de whatsapp graag gedeeld/ I’m happy to share some responses on the whatsapp and email.

“We were very happy to receive the big mealie meal of breakfast. This has also united the families at the farm and the surrounding neighborhood especially during this time of corona virus when money is hard to come”.

“The mealie meal was a good gesture to linda farm and the community around. I could see people smiling and laughing together which is a good thing for the community”.

“The community of Xavier school really appreciates the construction of the school as it will enable the access education. The construction of school came timely despite the crisis of Corona virus but the project has pulled through. The community can’t ask for anything better than having Xavier Community School. We really appreciate the initiative and support being given by the donors and we would love to see that the school grows into a secondary school. It has indeed been a great milestone to achieve all this in a shortest time. We are truly grateful for the mealie meal because it came at the right. It’s like you read through their minds about what they lacked. The mealie meal has really helped us because we had no idea of how we were going to feed our families. May the Almighty God always bless you and all your partners”.

Nsjima (for my Zambian/English speaking viewers: a recipe in Dutch of Nsjima for the Dutch readers..).

Nsjima is een soort gekookte pap van gemalen mais. Een vaste substantie. Best lekker. Een beetje net als plakrijst maar dan heel fijn gemalen rijst. Nshima is het basisgerecht bij de meeste maaltijden. Het wordt vaak gegeten met een groenten- of vleescurry bijvoorbeeld (dat wil zeggen voor de mensen die daar de ingrediënten voor kunnen betalen).

De meeste mensen malen zelf hun maïsmeel. Ze halen de maiskorrels van een maïskolf af en doen die in een grote, hoge, houten schaal. Ze stampen de korrels fijn met een gladde, houten stok. Het duurt vaak uren voordat alle korrels tot meel zijn fijn gestampt. Pas wanneer ze dit karwei klaar hebben, kunnen ze aan het koken van Nshima beginnen. Je kunt maïsmeel ook, in zakken, in de winkel kopen. Als je er geld voor hebt natuurlijk.

Nshima mag je met je handen eten. Je neemt met de rechterhand een klein stukje Nshima van de schaal. Het leukste is toch als je een grote schaal in het midden op tafel zet en je gaat er allemaal uit eten. Het stukje Nshima wordt in de hand gekneed met de 4 vingers. Als het platte balletje Nshima op de vingers ligt, wordt met de duim (van dezelfde hand) in het midden een soort kommetje (gat) gedrukt. Je kunt je stukje Nshima nu als lepel gebruiken. Met het stukje Nshima schep je bijvoorbeeld een beetje curry in het nsjimakommetje. Smakelijk.

Geen reacties

Sorry, het is niet meer mogelijk te reageren op dit bericht

Doneren Sponsorloop Vierdaagse 2024 door Thuy

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login