En toen stond ik op de verloskamer van een kliniek in Livingstone. Wist ik veel..

In One World Magazine van november staat een artikel over bevallen in Afrika.  Ik heb er een schermopname van gemaakt.

 

Schermopname (24)

DSCN0674

ontsluiting meten was dit voor zei mijn moeder. Ik wist toen niet wat ik er bij moest denken.

Toen ik 2 1/2 jaar geleden voor de eerste keer in Zambia was, kreeg ik een rondleiding in de kliniek in Livingstone. Toen kwam ik ook op een kamer met allemaal bedden. Ik wist niet wat het precies was. De vrouwen maakten geluiden. En er was een mevrouw met een baby op haar arm. En een bord met allemaal gaten erin van verschillende grootte. Wat bleek.. ik was op de verloskamer beland. Wist ik veel. Er stond ook een couveuse. Er waren geen vaders want de vrouwen bevielen alleen van hun baby. Gelukkig was er wel een verpleegster. Het artikel in One World gaat over bevallen in Uganda. Er gaan nog veel moeders dood als ze een kind krijgen. Dat moet niet kunnen gebeuren. Daarvoor zijn goede opleidingen nodig voor verloskundigen en ook geld om ze te kunnen betalen. En geld voor goede ziekenhuizen. In ieder geval dat iedere vrouw naar een kliniek kan als ze een kind krijgt. In de meeste dorpen is het echt niet goed om thuis een kind te krijgen voor als je problemen krijgt. En dan is het veel te ver naar een ziekenhuis. Ik vond het wel een hele ervaring op de verloskamer van de kliniek. En die moeders? Die lieten mij gewoon op die kamer. Ik werd niet weggestuurd. Maar mijn moeder… die liet me gauw alle apparatuur zien en haalde me toen snel van de verloskamer af. groetjes, Xavier

DSCN0685

de hartslag meten

DSCN0684

meten, wegen en koorts meten voor het spreekuur met twee Nederlandse verpleegkundigen. Ik was tegelijk met hen in Zambia.

DSCN0673

de verloskamer

DSCN0679

de apotheek

DSCN0675

de couveuse

DSCN0680

een ziekenhuiskamer

DSCN0703

de kliniek

Geen reacties

Sorry, het is niet meer mogelijk te reageren op dit bericht

Vierdaagse jubileum­­sponsor­loop Thuy 2019

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

©2013

Login