Een mijlpaal! De echte bouwsteen voor Zambia!

Gisteren een akkoord met de architect en vanochtend om 11.00 u een hartstikke leuke ceremonie op de Linda Blind Farm. Iedereen was er: de kinderen van de school, de juffen, mensen van de farm, Mrs Janny Phiri van de ZAPD, Rabeccah en Kennedy, de architect en natuurlijk wij ook. Jammer genoeg was mr Thomas op reis naar zijn zieke moeder in de Copperbelt (noord-zambia) en was er ook een grote groep mensen uit het dorp weg omdat ze in Lusaka zelf een klacht wilde bespreken over dingen die niet goed gingen voor het dorp. Maar ons vertrek komt ook dichterbij en iedereen wilde dat ik bij dit programma zou zijn (ik zelf eigenlijk ook heel graag).

Wat stond er dan op het programma? In optocht gingen we van de huidige school naar de bouwplaats (dat is maar 100 meter..).Vandaag legden we de eerste echte bouwsteen van de nieuwe school! Namens jullie allemaal, mocht ik voor Bouwstenen voor Zambia de eerste bouwsteen metselen. Er werd gras gewied en de eerste m2 werd vrijgemaakt. Cement was aangemaakt en 2 bouwstenen en troffel maakten het compleet. Ik heb met de troffel cement op de eerste bouwsteen gelegd en een nieuwe bouwsteen erboven op  gelegd. Was heel leuk om te doen. Na alles wat we de afgelopen weken allemaal hebben gedaan om te zorgen dat er niet alleen een bouwtekening en zo kwam maar ook om met heel veel mensen heel veel te praten over de school en over het onderwijs, vond ik het heel leuk om nu een echte steen te metselen. Ik hoop wel dat de metselaars het beter doen dan ik want anders gaan de muren wel wiebelen…

 

SONY DSC                     SONY DSC

De kinderen hebben heel veel liedjes gezongen bij deze ceremonie. En natuurlijk was ook de banner van Bouwstenen voor Zambia met ook het logo van de Petrus Banden School erbij. Daarna kwamen er allemaal speeches: de architect heeft het bouwplan uitgelegd aan alle aanwezigen. En daarna vroegen we of hij het ook speciaal aan de kinderen uit wilde leggen en de tekeningen wilde laten zien. Daarna sprak mrs Phiri tot iedereen. Zij zei dat het heel belangrijk was om juist een school te hebben voor kwetsbare kinderen en zeker voor kinderen uit gezinnen met beperkingen. Ook Rabeccah heeft namens Dream Livingstone gesproken. Zij bedankte iedereen in Nederland en andere landen die meegeholpen hebben om dit voor elkaar te krijgen. Kennedy stelde mij allerlei vragen over waarom ik dit heb willen doen? Hoe ik op het idee ben gekomen? Welke visie ik hierop heb? En er was ook een mevrouw van de Farm die een speech hield. Dat was echt leuk want zij begon met een Zambiaans liedje en een zambiaanse dans en daarna deed zij de speech. Ik moet jullie, namens alle mensen van de farm en alle kinderen en ook alle mensen van deze organisaties allemaal heel erg bedanken dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt. Het gaat de kinderen zeker helpen om een betere toekomst te krijgen. Of ze nu dokter, wetenschapper of  handvakman of farmer worden.  Ik heb ook gespeecht en alle kinderen op het hart gedrukt goed hun best te doen. Want dan kun je bereiken wat je wilt. De school helpt daarbij. Ik heb de ouders gevraagd om te zorgen dat de kinderen elke dag naar school gaan en ook op tijd komen.

Wat heel leuk was ook dat de kinderen na elke speech een schoolliedje zongen: “well done, well done, good girl” (of good boy). Iedereen moest wel lachen.

Spandoek Bouwstenen Zambia

De eerste steen is gelegd. Over 2 weken gaat de bouw beginnen. En.. over drie maanden wordt de school geopend. Dat is alleen maar mogelijk omdat jullie allemaal geholpen hebben. In Nederland, in Duitsland, in Engeland en in Indonesie. Jeugdjournaal, peel en maas (tv en krant), Hart van Nederland, Kidsweek, Bridge, dadelijk Dolfje Weerwolfje en iedereen die wat op eigen site gezet heeft of een prachtige speech gehouden heeft in de eigen club of vereniging. En natuurlijk alle kinderen die meegeholpen hebben. Op de eerste plaats op mijn eigen Petrus Banden School en ook alle kinderen in Nederland die een actie gedaan hebben of hun zakgeld afgegeven hebben.

BEDANKT. DEZE EERSTE BOUWSTEEN voor ZAMBIA HEB IK OOK NAMENS JULLIE ALLEMAAL GELEGD!! DE KINDEREN VAN DE LINDA BLIND FARM HEBBEN HUN EIGEN BOODSCHAP VOOR JULLIE GEMAAKT. DIE STAAT GROOT OP DE FOTO!

DSC02381

DSC02401

Reacties (1)

  • Jan van SoestNo Gravatar

    24 maart 20147:18 pm

    Super xavier hoe jij dat allemaal doet! Je pakt het super proffecioneel aan

Vierdaagse jubileum­­sponsor­loop Thuy 2019

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

©2013

Login