Een betere school, een grote supermarkt en ……….?

 

Een betere school, een grote supermarkt en ook een groententuin en kippen…?

Het is dinsdag. Vandaag gaan we niet naar de kinderen. We gaan langs bij een belangrijke instantie. Ook gaan we naar nieuwe scholen. Helaas nog geen regering voor de brug want het is wel Zambia. Het gaat niet allemaal meteen goed. Wel een betere school, een grote supermarkt en een groententuin met kippen. Wat dat met elkaar te maken heeft?  Lees maar verder.

Om ons plan goed te begrijpen, nog even eerst iets over het Zambiaanse schoolsysteem

Eerst wil ik jullie nog wat vertellen over het Zambiaanse schoolsysteem. Dat is belangrijk om onze plannen te begrijpen. Daarna zal ik jullie vertellen over mijn bezoeken vandaag om de plannen uit te werken met mensen hier.

Ik schreef al over de drie soorten scholen (Community-school, Government-school en Private-school). De eerste heeft een lage drempel omdat hij gratis is. De tweede kost de ouders geld maar de leraren en materiaal en zo worden door de regering betaald en de derde is heel erg duur en er zijn maar weinig kinderen die daar naar toe kunnen).

Als je deze drie soorten kent dan is elke soort weer verdeeld in een pre-school, een primaire-school en een secondairy school. Het hele onderwijs is ingedeeld in grades (onze klassen/groepen). Duizelt het je al een beetje? Hoeft niet want ik de drie onderdelen en de grades nu uitleggen. Het zit zo:

  1. Eerst heb je de Pre-School.  Dat is grade 1 tot en met grade 4. De Pre-school is ook weer ingedeeld in 3 niveaus:
    1. De baby class, dit is eigenlijk de babycreche. Je komt daar als je 1 of 2 jaar bent en gaat ongeveer weg als je 4 jaar bent. Eigenlijk lopen ze voor op Nederland. Bij ons zijn er plannen om de creche bij een school te voegen en kinderen al heel vroeg daar naar toe te laten gaan. In Zambia doen ze het al (het is wel een herrie hoor met de baby’s in het schoolgebouw. Zeker als ze huilen. En als er 1 huilt dan beginnen ze allemaal).
    2. Dan heb je de middleclass. Voor 4 jaar tot en met 5 of 6 jaar. Hier begin je met het leren. Het alfabet en de cijfers. Bij ons zijn dat de kinderen van groep 1 en 2. In Nederland mag je dan nog spelletjes doen, en knippen en plakken en zo. Maar in Zambia begin je al met leren. Wel veel met liedjes en soms ook met spelletjes.
  2. Daarna de receptionclass.  Voor 6-7 en 8 jarigen. Hier zet je de eerste stappen met lezen, schrijven en rekenen. De bedoeling is dat je woordjes kunt lezen als je naar de primairy school gaat. Daarvoor moet je eerst een examen doen en daarvoor slagen natuurlijk. Eigenlijk zijn dit onze groepen 3 en 4.

De Linda Blind Farm School is een communityschool en is nu een pre-school.

  1. Daarna krijg je de Primairy school. Dat is grade 5 tot en met grade 7. Die bestaat dus uit drie klassen. Het is eigenlijk vergelijkbaar met onze groepen 5, 6 en 7/8. Niet iedereen kan hier naar toe. Zeker niet omdat de meeste primaire schools niet gratis zijn. En als je ouders geen geld hebben, dan stopt het dus als je 7 of 8 jaar bent. Er is bijvoorbeeld een meisje van 8 jaar op de Linda Blind Farm School dat goed kan leren en het ook heel graag wil. Ze heeft het examen gedaan en mag naar de Primairy school. Maar haar ouders zijn allebei dood. Ze heeft geen broers of zussen en woont bij haar oma. Die kan de school niet betalen. Maar ze wil wel graag naar school. Daarom blijft ze op de Pre-school van de Linda Blind Farm School. Maar eigenlijk leert ze niet veel nieuws meer. De primaire school waar zij naar toe zou kunnen kost ongeveer 75 euro per jaar en dan nog 6 boeken. Ze hoeft geen schooluniform van de school als ze dat niet kan betalen. Maar voor de oma is het veel te veel geld. Het meisje heeft ook vaak geen eten bij zich en gaat dan buiten zitten tijdens de lunch omdat ze zich schaamt dat ze niets heeft. Ik gaf haar pas mijn boterham en toen was ze zo blij. Ze ging meteen bij haar vriendinnetjes binnen zitten.
  2. Tot slot heb je de Secondairy school. Dit is de middelbare school van Zambia. Dat is grade 8 tot en met 12.  Hierna ben je klaar met je gewone schoolopleiding.
  3. Je kunt, als je ouders het kunnen betalen en als je goed kunt leren, daarna naar College of naar de Universiteit. Zeg maar onze HBO en Universiteit. Voor kinderen uit de dorpen zijn die vaak heel ver weg. Daarom hebben ze in Zambia nu ook het lange afstands-onderwijs. Dan kun je veel met een computer doen en moet je soms ver reizen om examens te maken.

                       DSCN0340           

SONY DSC

 

Een betere school voor een betere toekomst!

Welk plan zijn de mensen van de Linda Blind Farm nu met ons aan het maken? Wij onderzoeken het plan om zowel een Pre als een Primairy school bouwen. Waarom? Dan hebben ze in ieder geval de hele basisopleiding gehad. Want nu is het zo dat kinderen na de pre-school bijna niet door kunnen naar de primairy-school. Want die kost weer geld. Maar kinderen willen heel graag naar school. En de ouders willen het ook graag. Maar ze zijn heel erg arm. Soms hebben ouders bijvoorbeeld ook kapotte kleren aan. En ze hebben geen geld om hun kinderen genoeg en gezond eten te geven. Ze slaan daarom het ontbijt al over. En met de pre-school alleen kun je niets doen voor je toekomst. Met de pre-school en primairy school heb je een betere basis voor een betere toekomst gelegd.

We zijn nu aan het kijken hoeveel de combinatie van een Pre- en primaire school kost en of we genoeg geld hebben.  Daarom zijn we ook zo blij dat zoveel mensen ons geholpen hebben en dat we meer ingezameld hebben dan we gedacht hadden. Als je dit leest, dan snap waarom ik  eerder al schreef dat we het geld dat we meer inzamelen ook heel goed zullen besteden. We kunnen nog steeds alle handjes gebruiken.

Een betere school, een supermarkt en een groententuin met kippen?

Maar goed, we gingen dus op weg. Samen met Mr. Kennedy van Dream Livingstone Zambia en Mr. Thomas van de Linda Blind Farm en met mama ging ik eerst langs bij de Agency for disabled people. Dit is een organisatie die zich inzet voor de behoeften en belangen van gehandicapte en kwetsbare mensen. Zij coordineren de activiteiten for disabled people. De directrice, mrs Barbra Phiri,  was ook bij onze ontvangst op de Linda Blind Farm op de orientatiedag (zie welkom, welkom, welkomstlied). Zij is de eerste gekozen vrouwelijke voorzitter van deze organisatie hier. De Agency for disabled people (ZAPD) is een internationale organisatie. Ze werkt in veel landen. Zij helpen ook de mensen van de Linda Blind Farm.

We hebben daar gepraat over van alles. Bijvoorbeeld over:

–      Waarom niet iets anders dan een school bouwen maar bijvoorbeeld ouders geld geven (of school) om het onderwijs voor de kinderen te betalen voor een paar jaar? Maar dat is maar voor even en daarna hebben de babies van nu, nog geen school. En wij willen aan een betere toekomst werken voor alle kinderen van Linda Blind Farm en kwetsbare kinderen uit de buurt. Dat is dan niet zo.

–          De school van nu is echt veel te klein. Ik zal binnenkort een foto van de school plaatsen van de buitenkant. Je schrikt je rot. De juffen doen hun best. De kinderen ook. Maar dit werkt echt niet. Je wordt er gek!

–          Ze zijn anderhalf of 2 jaar geleden begonnen met vijf kinderen in een heel klein hokje van  1 ½ bij 1 ½ met drie muren en een gordijn. Toen is er een gezin verhuisd om hun huisje aan de school te geven. Nu zitten er heel veel kinderen op school.

–          hoe de mensen van de Linda Blind Farm zo goed mogelijk betrokken kunnen worden zodat het ook echt hun school is.

–          Hoe er met de ouders gepraat kan worden zodat de kinderen ook altijd naar school komen (ook op vrijdag als er gymles is bijvoorbeeld).

–          Hoe er voor gezorgd kan worden dat de school zelf voor inkomsten zorgt (self supporting). Want ze kunnen niet altijd mij bellen. Het geld is ook een keer op. En wij bouwen       een school maar de school heeft ook onderhoud nodig en de salarissen voor de juffen moeten betaald worden en boeken en nog meer. Het is belangrijk als ze de kosten zelf kunnen betalen in de toekomst.

De ZAPD heeft daar al veel ervaring mee. Ik zal een paar dingen vertellen die volgens hen heel goed werken bij andere scholen:

–          De school is op de eerste plaats voor kinderen van de Linda Blind Farm en dan voor kwetsbare kinderen van kwetsbare families uit de buurt (Linda wijk). Ook andere kinderen kunnen er naar toe maar die ouders moeten dan wel wat betalen. Misschien dat ouders van de eerste 2 groepen wel een heel klein beetje gaan betalen bijvoorbeeld 5 kwatcha per maand (dan wordt het “echter” zeggen ze hier).

–          De scholen hebben vaak een groententuin. De kinderen leren met de juffen groenten verbouwen. Ze verkopen ze dan weer. De grote Shoprigth (soort C 1000) heeft al gezegd dat zij wel groenten van de Linda Blind Farm willen kopen voor hun winkels als ze meer verbouwen. En kinderen leren hoe ze groenten moeten verbouwen voor bijvoorbeeld als ze niet zo goed kunnen leren en anders voor hun geld moeten gaan zorgen. Er is heel veel grond op de Linda Blind Farm.

–          Ze gaan ook kippen houden en de eieren verkopen (wij hebben gezegd dat het niet in de school zelf mag want de lokalen zijn echt voor de kinderen. Waarom wij dat zeggen? Overal in de Linda Blind Farm zijn kippenhuizen. Soms gaan mensen het huis uit om het aan kippen te geven. Er is een groot nieuw hok, en we hebben nog 2 huizen gezien met kippen. Ze moesten wel lachen..).

–          Als de school eenmaal open is, betaalt de regering ook soms dingen. Dat doen ze ook op andere scholen volgens de ZAPD.

–          Op andere scholen betalen ze hier bijvoorbeeld ook de salarissen van de leraren van. Er zijn ook sponsors voor de salarissen van de juffen die er nu zijn.

–          Ouders zorgen zelf voor schoonmaak van de school en helpen kinderen en school ook met de groententuin.

–          Ouders en dorpsbewoners gaan mee helpen om de school te bouwen. Ze gaan bijvoorbeeld al het onkruid weghalen en graven voor de fundamenten. En stenen sjouwen. Mama zegt dat dat vooral de moeders zullen zijn want bijna alle mannen die er zijn, zijn gehandicapt.

–          Misschien kunnen we samenwerken met een trainingsproject hier voor jongeren. Die kunnen metselen en loodgieterswerk doen. Ik zei er al eerder wat over (www.olgasproject.com).

–          Ze zeggen ook dat, als de nieuwe school open is, ze zeker weten dat er nog veel en veel meer kinderen komen. Dat is bij andere scholen ook gebeurd. Daarom hebben we ook besproken voor wie de school echt bedoeld is en wie het eerste mag.

Daarna zijn we schoolgebouwen gaan bekijken met ook de mevrouw van de ZAPD. Maar daarover vertel ik morgen. En ook over het gesprek met de architect.

                                       DSCN0311               

DSCN0297

Ik moest dit allemaal wel vertellen want iedereen heeft zo goed geholpen. Ik wil graag dat jullie snappen wat wij met het geld willen doen. En dat het goed terecht komt. En dat de mensen zelf het ook echt zelf willen en ervoor willen zorgen. En dat hoe zij er in de toekomst zelf voor zullen zorgen. Maar het is wel weer een heel lang verhaal (en ik kan het zelf zo ook allemaal nog beter onthouden als ik het opschrijf).

Groetjes weer van Xavier

Toen gingen we op weg om twee scholen te bekijken. Dat waren scholen die gebouwd waren volgens het plan van de regering. Daar hebben we een aantal handige tips gekregen. En hebben we een enorm enthousiaste directeur gevonden.

Toen gingen we terug. Dat was niet de bedoeling. Mama en ik dachten dat we nog een aantal ontmoetingen  hadden. Maar dat was niet goed overgekomen. Misschien een andere keer.

Omdat we  zo vroeg terug waren zijn we hierna na het museum van Livingstone gegaan. We konden voor een spotprijsje binnen, mama en ik konden binnen voor 0,50 euro. Het was een mooi museum. Het ging natuurlijk veel over de prehistorie. Hier hebben ze namelijk eeuwenoude skeletten gevonden. Ze hadden zelfs een compleet skelet.  ook hadden ze met levensechte poppen en stro een klein stuk van een dorpje nagebouwd. Het leek alsof het zo tot leven kon komen. Ze hadden ook originele brieven van David Livingstone. Over hem was dan ook een hele zaal ingericht. Ook ging er nog een stuk over de slavernij. Dat was vreselijk om te zien.

Morgen komt de architect op bezoek!

Xavier Friesen.

Reacties (1)

  • Tom KistersNo Gravatar

    28 februari 20143:33 pm

    Jeetje Xavier wat kun jij schrijven zeg. Veel succes verder. Groetjes Tom

Doneren Sponsorloop Vierdaagse 2024 door Thuy

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login