Chased by a buffalo, meeting with a Lion and much more,

 

We hebben een heel bijzonder, mooi, angstig en vooral kriebelig weekend achter de rug. Benieuwd wat er gebeurd is? Lees dan verder >>>

Van Zambia naar Botswana. Op safari in Chobe. Een heel groot natuurpark over de grens. Het had even wat voeten in de aarde voor we vertrokken. Bij het wekkeralarm, om 7 uur, was het nog een verrassing: wel of niet gaan. Een aantal telefoontjes en direct er achter aan nog een aantal bankbezoeken om dollars op te halen i.pv. kwacha’s of Botwaanse pula’s, stonden we dan plots aan de rivier de Zambezi. Dat is tegelijk de grens. Aan de overkant lag Botswana. Een klein pontje gaat over deze rivier en brengt auto’s, trucks, mensen en alles wat verder naar de overkant moet, naar Botswana. Op de pont plaats voor 2 trucks en een of 2 auto’s. Maar wat is hier aan de hand?  Er staan wel 500 vrachtwagens aan beide kanten van de grens en die willen allemaal het water over. File’s van dagenlang. Chauffeurs staan langs de weg te koken, maken ruzie en staan zich te vervelen. Niet meer klagen over files in Nederland!

Om 12 uur stonden wij op Botswaanse bodem. Natuurlijk was onze groep waarmee wij deze dagen door zouden brengen, al weg. De rivier de Chobe op. Boot gemist. Dan maar andere boot. Voor ons tweeen en een schipper.  En plots.. oog in oog met een kudde hippo’s. Ze lagen te luieren in het water. Maar wel met 1 oog open om ons niet uit het oog te verliezen. Eentje konden we zelfs tot op een paar meter benaderen maar daarna moesten we ons ook dringend uit de voeten maken. Hij werd een beetje boos. Als je het territorium van een hippo betreedt… dan maak je borst maar nat. Die beesten worden echt heel erg kwaad. Wat je ook nooit moet doen is tussen een Hippo die op het land staat en het water in gaan staan. Ook dan komt reus als een razende op je af. En je zou het niet zeggen, maar die kunnen rennen! En dan hebben ze ook nog een grote bek! Hippo’s zijn dieren die volledig gebouwd zijn om zo goed mogelijk te kunnen grazen. Zo kan  een hippo zijn bek wel een meter opentrekken.

 

Eerst ga ik jullie even wat vertellen over Chobe. Chobe ligt in het noorden van Botswana. Het hoort tot de grootste en bekendste natuurreservaten van Afrika. Het park ligt aan de Chobe rivier. De oppervlakte is 12.000 km2. Dat is iets meer dan Zeeland, Noord-Brabant en Limburg bij elkaar. Het park is niet omheind waardoor dieren zich vrij kunnen bewegen na andere zeer bekende parken in Botswana. Zoals de Okovanga Delta en de Kalahari.

In Chobe komen vrijwel alle diersoorten levend in Zuidelijk Afrika voor, behalve de Neushoorn en de Cheetah (jachtluipaard).  Met 40.000 tot 70.000 olifanten leven er meer olifanten in het park dan in welk ander park waar dan ook. Verder komen er vooral veel dieren als de impala’s, giraffen, buffels, gnoes, hartenbeesten en zebra’s. Van de vele antilopensoorten die er zijn vallen er drie zeldzame op: sitatoenga, litschiewaterbok en de poekoe. De laatste twee hebben wij gezien. Ook komen er veel Afrikaanse wilde honden voor. Wel de helft van de totale populatie. Wij hebben ze niet gezien. Het gras was veel te hoog.

DSC02145     SONY DSC

DSC02199

‘s middags gingen we voor het eerst op gamedrive. We reden in zo’n open four weel drive langs de rivier. Een route die we twee dagen later kunnen dromen. We hebben echt heel veel gezien. Waaronder honderden olifanten! Op een gegeven moment keken we daar helemaal niet eens meer van op. Olifanten zien er in het echt heel erg bijzonder uit. En een moeder met baby is heel bijzonder om te zien. Mannetjes olifanten kunnen wel 3,5 meter hoog worden en slagtanden krijgen van 2 meter lang. Vrouwtjes kunnen 2,5 meter hoog worden en kunnen slagtanden krijgen van 30 cm. Toen er een olifant een beetje boos werd en naar de auto toeliep was het wel even schrikken. Hoe groot en indrukwekkend hij was. Verder hebben wij grote kuddes impala’s gezien. Misschien wel duizend. Ook hebben we twee litschiewaterbokken gezien. Die zijn blijkbaar heel zeldzaam. En ook aan  kuddes van 15 giraffen en heel veel buffels geen gebrek. Daarbij nijlpaarden te over langs de rivier. Wel honderden lagen te baden. Of we nog meer gezien hebben? Wat te denken van een grote hagedis gezien van 1,5 meter lang. Hij had wel wat weg van een krokodil. De krokodil hebben we ook niet gemist. We hebben meerdere krokodillen gezien. En alles op een afstand van meestal amper 1 meter. Dat je er zo dicht bij kunt komen, dat kun je je niet voorstellen als je de plaatjes in boeken en films op tv ziet. Wat nog meer? Hartenbeesten bijvoorbeeld: antilopen die hoorns hebben in de vorm van een hart. En maar 7 zebra’s. Ik was snel weer weg na mijn ervaring in Royal Livingstone. Verder hebben we veel wilde zwijnen gezien en veel bavianen die leuk en schattig waren om te observeren. We hebben verder de hele dag ons suf gezocht naar de luipaard en de leeuw. Helaas, die dag hebben we ze niet gezien. Alle dieren die we hier beschreven hebben heb ik gezien op een paar meter of zelfs een meter afstand. Zoals de olifanten. Die gaan gewoon voor je neus staan of versperren je auto de weg. Voor de vogelliefhebbers, ik heb ook tientallen afrikaanse zeearenden gezien.

DSC02087        DSC02125

 

Toen we kwamen we aan bij de campsite. Een nieuwe verrassing stond ons te wachten. Vijf kleine tentjes voor elk 2 personen. En de wc midden in de wildernis:  twee gaten in de grond met daarom heen tentje, een rolletje wc papier op de tentstok en een ijzeren raamwerkje, bijna hangend in de lucht,  een kei-vieze wc-bril. De tentjes waren zeer klein en de matrassen zaten vol met mieren en zoals later zal blijken vol met vlooien. Het eten was goed maar het naar de wc gaan was een nachtmerrie. Het slapen ook en omdat je moeilijk na de wc kan als je op een campsite zit die niet omheind of ommuurd is en waar je ’s avonds, in het donker,  in de buurt van die wc, een leeuw hoort brullen. Ik kan je verzekeren: dan zie je het ook niet echt zitten om ‘s nachts in het donker naar de wc te gaan. Alhoewel we wel adviezen meekregen: als je naar wc gaat, neem dan zaklamp mee en schijn eerst heel goed rond voor het geval er een wild dier rond de tent ziet… Je snapt het al: liever ophouden dan opstaan. Hier brachten wij twee nachten door. Gelukkig waren de nachten niet heel lang. Nog nooit zo graag zo vroeg opgestaan.

We hadden het overleefd en ’s ochtends was het tijd voor een ochtendgamedrive. Om 5 uur werden we gewekt en moesten we snel een yoghurtje achterover gooien om rond kwart voor 6 te vertrekken. In de ochtend zie je veel minder maar heb je meer kans om de katachtigen en de andere jagers te zien. Na twee uur rondgereden te hebben zagen we uiteindelijk een gevlekte hyena. Hij was best wel groot en ging weer terug naar verblijfplaats. Hij stak voor onze neus de weg over maar verdween al snel in de struiken en daardoor te ver weg om nog goede foto’s te kunnen maken maar we hadden hem gezien. Daarna zagen we weer een tijdje niks tot we een andere auto tegenkwamen die zeiden dat ze op een uur rijden een leeuw hadden gezien, ze dachten dat hij al weg was. Maar wij waren natuurlijk niet voor 1 leeuw te vangen en reden er naar toe. Voordat we bij de leeuw waren kwamen we eerst langs drie baobab-bomen die zijn echt breed en groot. De leeuw was er helaas niet maar… Een andere auto had een andere leeuw vlak voor hun neus zien oversteken en ze waren hem achter na gegaan. Hij had zich verscholen in de bosjes. Dus wij de bosjes in.. En..we hebben hem gezien. Wat is dat gezicht bijzonder, het was een jonge mannetjesleeuw van 4 jaar. Helaas hebben wij hem niet geweldig gezien omdat hij zich verstopt had in de struiken. Als die andere auto hem niet had zien oversteken had niemand hem opgemerkt. Gelukkig had hij net een impale op en was zijn honger gestild. Op de terugweg zagen we weer olifanten, giraffen, impala’s, hartenbeesten, nijlpaarden, wilde zwijnen en de Afrikaanse zeearend. Maar verder zagen we nog twee nieuwe dieren. Weer twee nieuwe antilopensoorten. De eerste was de sabelantilopen. Hij liep jammer genoeg weer snel weg. Een sabelantilope heeft twee grote, hoge, kromme, zwarte horens en is volledig zwart met een witte sikkel. De 2de nieuwe diersoort was de koedoe. Hij is bruin met witte strepen en stippen.

DSCN0890         DSCN0895

 

Nadat we lekker geluncht hadden, was het weer tijd voor een middaggamedrive.  We bleven in de buurt want we moesten nog nieuwe gasten nog ophalen. Eerst  een buffel die lekker aan het afkoelen was in de rivier. We bleven een tijdje staan om het dier te observeren. En toen had hij er genoeg van. De fototoestellen klikten te vaak en we bewogen te veel (ik wilde op de foto met de buffalo op de achtergrond en moest daarvoor gaan verzitten en dat stond de buffalo helemaal niet aan). Het dier kromde zijn rug, hoofd naar beneden en daar kwam hij aan. Op volle snelheid vooruit. Maar de chauffeur en tevens gids had het dier door. Een seconde voordat het dier aanviel startte hij de motor en toen de buffel aan kwam rennen was hij net op tijd weg. Het was een kwestie van centimeters. Hierna zijn we nooit meer zo dicht in de buurt van een buffel geweest! Verder hebben we, op enige afstand, wel een echt hele grote kudde buffels gezien. Wel honderd buffels. Met op de achtergrond giraffen, koedoe’s, wilde zwijnen en een gnoe. Daarna gingen we de nieuwe gasten op halen. Die wilden natuurlijk graag de leeuw zien die we ‘s ochtends gespot hadden. We gingen daar op af. Eerst zagen wij nog een olifant met een babytje van 1 maand oud. Toen hoorden we het grappige detail dat een baby olifant bij geboorte al 120 kilo weegt. De leeuw lag er nog precies hetzelfde bij. Toen we daar van weg reden zagen we snel een slang verdwijnen. Op de terugweg zagen we een luipaard. Helaas geen luipaard maar een luipaard schildpad. Dat was best wel grappig om dat te zien. Andere beesten die wij die dag zagen waren de: sabelantilope, de koedoe, de krokodillen, de nijlpaarden, de impala’s (die we er al duizenden gezien hadden), hartenbeesten en de Afrikaanse visarend.

 

 

‘s avonds hoorden we eerst rond half 8 op 1,5 kilometer een leeuw brullen. Om 22.00 uur hoorden we bij de toiletten dezelfde leeuw brullen. Je begrijpt het al. ‘s nachts gingen we niet meer naar de wc.

De volgende en laatste ochtend in Chobe, werden we gewekt om kwart voor 5. Na een snelle appel gingen we weer op weg. Die dag zagen we weinig bijzonders dat hierboven niet vermeld is behalve de zeer moeilijk te spotten jakhals en de zeer zeldzame Poekoe. Een soort antilopen. We waren blij dat we bijna naar huis konden maar eerst gingen we nog terug voor de lunch en daarna gingen we de boot op voor een tweede boottocht. Helaas geen luipaard gezien.

Tot slot dus ‘s middags nog een keer de boot in. We hadden een zeer enthousiaste gids die veel kon vertellen over de vele vogels die we gezien hebben. Ik weet de namen er niet allemaal van maar we hebben ze gezien in alle kleuren van de regenboog. Verder hebben we veel krokodillen gezien en genoeg nijlpaarden. De enig diersoort (behalve de buffel) waar onze gidsen niet dichtbij durfden te komen. hij was te gevaarlijk. Op het laatst hebben we nog een bavianenfamilie geobserveerd. Dat was zeer grappig. Die gebruikten de rotsen als een glijbaan.

Terug in het guesthouse namen we snel een douche en telden we de beten. Mama telde er honderd en ik twintig.

Het was een prachtig en indrukwekkend weekend. Wat heb ik veel gezien!! Dat maak ik graag nog een keer mee maar er is een ding dat je ooit een keer moet hebben en daarna nooit meer: slapen in een tent met bedvlooien en het gebrul van een leeuw bij de wc waar je eigenlijk nodig naar toe moet.

Vond je deze blog misschien beetje lang maar wel heel erg leuk? De volgende blog moet je zeker lezen! Dan met nieuws over onze ontmoeting na Chobe, met de architect.

Wildernisgroeten van Xavier

DSC02259

 

 

Geen reacties

Sorry, het is niet meer mogelijk te reageren op dit bericht

Doneren Sponsorloop Vierdaagse 2024 door Thuy

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Elke gedoneerde euro ten behoeve van een samenwerkingsproject tussen Bouwstenen voor Zambia en Wilde Ganzen is € 1,50 waard! Bijvoorbeeld de bouw van de primary school, de aanschaf van leerboeken en, héél belangrijk in bestrijding Covid 19, het handwash bassin voor genoeg en schoon (drink)water. Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

Events

©2013

Login