Bezorg een glimlach op het gezicht van een kind!

United Cubs! Ooit van gehoord. Heel leuk initiatief. Een groep van 5 studenten toog enkele jaren geleden met een oranje jeep naar Afrika om een sportevenement te bezoeken. En daar werd het idee geboren: bezorg een glimlach op het gezicht van kinderen in ontwikkelingslanden! Op zoveel mogelijk plaatsen. En dan met sport- en spelevenementen.

                   DSC01832               DSC01814              DSC01840

Zaterdag was er een voetbaltoernament bij ons. Voor 150 kinderen uit twee kwetsbare wijken. Een hele dag voetballen, MET ontbijt, drinken, fruit en een maaltijd. En tot slot ook nog met 150 kids naar de Vic Falls als klap op de vuurpijl. Prachtig. Robert, een vrijwilliger in ons guesthouse doet mee met United Cubs. Een week geleden kwam hij in Zambia aan. Hij plukte een aantal jongens van de brug en met hen heeft hij, binnen een week, dit prachtige toernooi georganiseerd. Met alle voorzieningen erbij. Hij had al wat ervaring want dit heeft hij een paar weken geleden ook gedaan in Maputo in Mozambique. Samen met een bekende voetbalspeler uit Mozambique die bij Benfica en andere europese clubs gespeeld heeft Armando Sa.

Ik was erbij zaterdagochtend. Hartstikke leuk, hartstikke druk. Sommige kinderen op blote voeten maar dat maakte de pret niet minder. Goaltjes van 2 pionnen (en wel een beetje klein goaltje) maar ook dat drukte de pret niet. Veel jongensteams en zelfs twee meisjesteams stonden op het veld. En, helemaal op zijn Zambiaans, was er plotseling nog een team dat helemaal niet opgegeven was. Dus dan maar het programma beetje veranderen. Ouders kookten de maaltijd: nsjima, kip en groenten voor meer dan 150 mensen. Eigenlijk zouden ze met alle kinderen naar de Big Five gaan na afloop. Maar daar kwam ook weer iets tussen die ochtend. Dus daarna naar de chief van Mukuni-village. En die kon wel gratis toegang bij de Falls regelen voor al die kinderen.

“Play for a smile”, dat is de slogan van United Cubs. Ik heb die dag alleen maar lachende gezichten gezien. Wat zullen die kinderen heerlijk geslapen hebben die nacht. Zij hebben iets wat ze nooit meer zullen vergeten. En Robert.. die vond het zo leuk dat hij niet alleen langer gaat blijven maar ook misschien wel nog terugkomt naar Livingstone voor een tweede toernooi. Kijk even op www.unitedcubs.com Leuk initiatief.

                                 DSC01815                             DSC01827

 

 

Reacties (1)

  • LucNo Gravatar

    10 maart 20141:05 pm

    Xavier, na een fijne carnavalsvakantie ben ik je berichten aan het lezen en begint vanmiddag het schoolgebeuren weer met de adviesgesprekken. Bijzonder al je verhalen en soms ook heftig, maar zo te lezen zit je helemaal in het werk op de school daar, je klinkt super enthousiast en gemotiveerd. Daarnaast petje af voor alle energie die uitstraalt in je verslagen. Ik ga proberen digitaal materiaal waar je om vroeg bij elkaar te krijgen en dan stuur ik dit door. Succes verder.

Vierdaagse jubileum­­sponsor­loop Thuy 2019

Sponsor Thuy Nguyen

TEDx Venlo | Building Schools in Zambia

During his TED-talk, Xavier speaks of his efforts, and hopes to inspire the audience to start their own initiatives.

TED-talk Xavier Friesen

Mijn Sponsors

Wilde Ganzen

Lees meer over onze samenwerking:

Bouwstenen voor Zambia & Wilde Ganzen

Volg mij!

©2013

Login